Molekula

Klauzál utca 30. Épült Landeszmann Simon gyógynövénykereskedő és neje Herzog Irma részére 1924-ben. A tervezők Román Miklós és Román Ernő, a kivitelező Vámos Ödön (a terveken Szécsényer Sándor neve van feltüntetve). Az épület földszintjén, félemeletén és az első emeleten kaszinó és vendéglő működött. Az épület 1990-ig trafóként működött, a 2000-es években az "Új Világ BÉTA Tesztje" nevű csoport költözött be, nyitott kísérleti squat (házfoglaló) modellt hozva létre.

Az épület 2015-ben felújításon esett át, új irodai funkciót kapott. A felújítást tervező Minusplus építészirodával közösen az épület földszinti két szint magas elegáns közösségi térének légterébe új világítótestet terveztünk.

A lámpatest alapformája a térben ismétlődő hatszög motívumokra reflektál, a hármas csomópontokból kialakult láncolatot hatszögek sorolásából alakítottuk ki. Az így kapott füzért oldalfelezői mentén elforgatva térbeli testet hoztunk létre, mely végeit opál plexi búrával láttunk el. A háromszög alakú egységek különböző méretű, és sűrüségű térbeli installációk kialakítására alkalmasak.


Lámpa koncepció: minusplus + LumoConcept
Lámpa kivitelezés: LumoConcept
Belsőépítészet: minusplus
Fényképek: Bujnovszky Tamás
Átadás éve: 2015